Alles over parkeren in Steinfurt

Het kleine Duitse stadje Steinfurt ligt ongeveer 30 kilometer bij Enschede over de grens, meteen langs de B54 naar Münster. Het kent een mooi, hoewel enigszins vervallen historisch centrum. Ook het kasteel en de voormalige tuinen zijn leuke bezienswaardigheden voor Nederlandse toeristen. Hoe het met parkeren zit in Steinfurt lees je op deze pagina!

Steinfurt

Milieusticker nodig?

De Duitse milieusticker

In veel Duitse steden is een milieusticker verplicht. Heb je nog geen Duitse milieusticker? Bestel de sticker dan via dit bestelformulier en ontvang deze met de post (hier voor Belgische bezoekers).

Parkeren in de binnenstad van Steinfurt

Hoewel op papier één stad, is Steinfurt eigenlijk onderverdeeld in Burgsteinfurt en Borghost. Beide plaatsen zijn gescheiden door een groot bos. Borghost is iets groter, maar bestaat uit niets meer dan uitgestrekte woonwijken en wat winkels. Omdat Burgsteinfurt voor Nederlandse toeristen interessanter is, bespreek ik de mogelijkheden te parkeren in Borghost hieronder verder niet.

Op de kaart is het historische centrum goed te herkennen. Het wordt gevormd door de oude stadsmuur, die bestaat uit tegen elkaar gebouwde huizen en te herkennen is aan de straten die eindigen met -wall. Het kasteel ligt ten zuidoosten van de binnenstad. In principe kun je overal langs de straat parkeren, maar sommige steegjes zijn smal en het is er niet gemakkelijk rijden.

Beter parkeer je op één van de grotere terreinen die op de kaart gemarkeerd staan. Vanaf hier loop je eenvoudig de stad in. Denk er wel aan dat je een parkeerschijf moet gebruiken, maar dat is langs de straat overigens niet anders. Op de meeste plekken mag je doordeweeks tot 18 uur en zaterdag tot 14 uur maximaal twee uur parkeren.

kaart: parkeren in Steinfurt

  1. Baumgarten: 350 plaatsen
  2. Graf-Arnold-Platz: 63 plaatsen
  3. Kreissporthalle: 140 plaatsen (Europaring/Liedekerker Straße)
  4. Mühlenstraße: 118 plaatsen
  5. Wilhelmsplatz: 110 plaatsen

Van de bovenstaande parkeerterreinen is de Baumgarten wat minder geschikt om het centrum te bezoeken. Je moet vanaf hier iets verder lopen. Het hoort daarnaast bij een groot winkelcentrum, net als de Graf-Arnold-Platz. Hier zullen aan het einde van de middag en op zaterdag dus wat meer auto’s staan. Afgezien van de Kreissporthalle, heb ik voor elke parkeerplaats de straatnaam vermeld.

Parkeren bij de Steinfurter Bagno

Niet op de kaart zichtbaar, maar ook een kleine attractie in Steinfurt is de Steinfurter Bagno. Je vindt hier een golfclub, een restaurant, een hotel en een concerthal, omringd door een bosrijk gebied dat eens de tuin van het kasteel vormde. Het leent zich prima voor een ontspannen wandeling door de natuur.

Bij de concerthal is een aparte parkeerplaats met 200 plekken. Deze is bereikbaar door vanaf Steinfurt de Borghorster Straße (rechtsonder op de kaart) te volgen. Na ongeveer een kilometer bereik je de parkeerplaats. Een wandeling over een mooi onderhouden laan vanaf het kasteel is overigens ook een mogelijkheid.

Parkeren voor campers

Reis je door Duitsland met een camper? Dan kun je ook terecht bij de Steinfurter Bagno. Op dezelfde parkeerplaats zijn er 22 plaatsen speciaal voor campers. Denk er wel aan dat het in het bos ligt en je voor een supermarkt terug naar Steinfurt zult moeten.

Milieusticker nodig in Steinfurt?

De Duitse milieusticker

In Steinfurt is de Duitse milieusticker niet verplicht. Reis je verder, dan kan het wel zijn dat je door een stad komt waar de sticker wel verplicht is. Kijk hier voor een overzicht of bestel de sticker meteen (hier voor Belgische bezoekers).

Publicatiedatum: 02-04-2020. Laatst bijgewerkt op: