Alles over parkeren in Münster

Met 300.000 inwoners is Münster een grote Duitse stad op 65 kilometer van de Nederlandse grens. De stad staat bekend om de Sint-Paulusdom, het voormalige paleis van de bisschop en de historische gebouwen langs de Prinzipalmarkt. Parkeren in de stad is niet al te lastig. Op deze pagina lees je er alles over.

Foto van Münster

Milieusticker nodig?

De Duitse milieusticker

In veel Duitse steden is een milieusticker verplicht. Heb je nog geen Duitse milieusticker? Bestel de sticker dan via dit bestelformulier en ontvang deze met de post (hier voor Belgische bezoekers).

Parkeren in de binnenstad van Münster

Wil je direct in het centrum van Münster parkeren, dan is mijn advies gebruik te maken van één van de 17 grote parkeergarages of -terreinen. Deze zijn meestal eenvoudig te bereiken en zijn vaak goedkoper dan langs de weg parkeren. Je kunt hiervoor gebruik maken van het Parkleitsystem, elektronische borden die per parkeergarage aangeven hoeveel plekken er nog vrij zijn. Je vindt hetzelfde systeem in veel Nederlandse steden.

Op de kaart geef ik alle parkeergarages en -terreinen in de binnenstad voor je aangegeven. Ze zijn door de stad Münster onderverdeeld in verschillende zones met elk hun eigen kleur. Per parkeergarage geef ik ook het totaal aantal plekken, het starttarief per uur en het maximale tarief per dag, de openingstijden en het adres aan. Sommige parkeergarages hanteren aparte tarieven voor bijvoorbeeld de late avond, maar deze worden om het overzichtelijk te houden niet genoemd.

kaart: parkeren in Münster

De groene zone vind je in het noorden van het historische centrum. Dit deel van de stad is eenvoudig te bereiken als je via de B54 naar Münster rijdt. De winkels en de Domplatz zijn vanaf hier in hooguit 10 minuten te aflopen.

 1. Alter Steinweg: 390 plaatsen / €2 – €15 / doorlopend geopend / Alter Steinweg 21
 2. Hörsterplatz: 202 plaatsen / €2 – €20 / maandag tot zaterdag van 7-22 uur, zondag 9-21 uur / Ritterstraße 38
 3. Theater: 784 plaatsen / €2 – €15 / maandag tot donderdag 7-1 uur, vrijdag en zaterdag 7-2 uur, zondag 9-1 uur / Tibusstraße 18

Vervolgens is er de blauwe zone. Hieronder vallen het voormalige paleis van de bisschop die nu in gebruik is door de universiteit, de Domplatz met de kathedraal van Münster en de Prinzipalmarkt.

 1. Aegidii: 750 plaatsen / €2 – €15 / altijd geopend / Aegidiimarkt 1-7
 2. Busparkplatz: 63 plaatsen / €0,60 – €12 / maandag tot zaterdag 7-21 uur, zondag 9-21 uur / Schlossplatz 24-26
 3. Georgskommende: 272 plaatsen / €2 – €20 / maandag tot zaterdag 7-21 uur, zondag 9-21 uur / Georgskommende
 4. Münster-Arkaden: 150 plaatsen / €2 – €15 / maandag tot zaterdag 8-23 uur, zondag 10-23 uur / Ludgeristraße 100
 5. Schlossplatz Nord: 450 plaatsen / €0,60 – €12 / maandag tot zaterdag 7-21 uur, zondag 9-21 uur / Schlossplatz
 6. Schlossplatz Süd: 460 plaatsen / €0,60 – €12 / maandag tot zaterdag 7-21 uur, zondag 9-21 uur / Schlossplatz

Vooral de Schlossplatz is een aanrader. Je vindt op dit grote parkeerterrein voor het paleis bijna altijd wel plaats. Bovendien is het via de B54 eenvoudig te bereiken. Ook handig om te weten is dat het buiten de milieuzone van Münster ligt, waardoor een milieusticker niet verplicht is. Verder parkeer je er na 18 uur voor een vast tarief van €2,50, na 19 uur voor €1,50 en op zon- en feestdagen voor een vast tarief van €4.

De Busparkplatz, wat overeenkomt met het meest noordelijke deel van de Schlossplatz, is speciaal bedoeld voor grote reisbussen. Het is niet toegestaan hier met campers of kampeerwagens te parkeren. Daarvoor kun je juist terecht op de Schlossplatz Nord. Wel moet je dan het dubbele tarief betalen, simpelweg omdat een camper meer ruimte inneemt dan een gewone auto.

De rode zone vind je tussen het station van de stad en de Prinzipalmarkt. Het is ook het deel van het centrum waar je de grote overdekte winkelcentra vindt. Dit is handig om inkopen te doen en de toeristische attracties liggen nog steeds op loopafstand. Enkele van de parkeergarages liggen rond het station, wat ‘s nachts helaas een minder veilige buurt is.

 1. Bahnhofstraße: 311 plaatsen / €1,50 – €10 / zondag tot donderdag 6-24 uur, vrijdag en zaterdag 6-1 uur / Von-Steuben-Straße 9
 2. Bremer Platz: 354 plaatsen / €1,50 – €10 / altijd open / Bremer Platz 44
 3. Engelenschanze: 480 plaatsen / €1,50 – €10 / zondag tot donderdag 7-24 uur, vrijdag en zaterdag 7-1 uur / Engelstraße 49
 4. Karstadt: 183 plaatsen / €2 – €20 / maandag tot zaterdag 7.30-20.30 uur / Salzstraße 47
 5. Stubengasse: 318 plaatsen / €2 – €15 / maandag tot zaterdag 7-24 uur, zondag 9-24 uur / Loerstraße

De gele zone tenslotte, bevindt zich ten zuiden van het station. Het goede nieuws is dat je hier overdag, vooral bij het bioscopencomplex, bijna altijd wel vrije plekken vindt. Ook liggen de tarieven iets lager dan in het centrum. Het slechte nieuws is dat je ver moet lopen om de historische binnenstad te bereiken. Ook is het een onaangename wandelroute langs het spoor.

 1. Cineplex: 590 plaatsen / €1 – €4 / altijd open / Lippstädter Straße 1
 2. Stadthaus 3: 372 plaatsen / €0,50 – €4 / altijd open / Albersloher Weg 33

Langs de straat parkeren in Münster

In plaats van in een parkeergarage, kun je ook langs de straat of op een van de kleinere parkeerplaatsen van Münster parkeren. Zo is er op het westelijke uiteinde van het de Domplatz gelegenheid te parkeren, meteen bij de kathedraal. Het nadeel is dat er vaak geen plaats vrij is. Ook betaal je met €0,75 per 30 minuten meer dan in de meeste parkeergarages. Sommige parkeergarages zijn duurder, maar op deze locaties kun je niet langs de weg te parkeren.

Buiten het centrum betaal je €0,50 per 30 minuten en maximaal €5 voor langere tijd. De meeste Nederlandse bezoekers komen eigenlijk alleen buiten het centrum voor een van de winkelcentra, waar je dan weer gratis kunt parkeren.

Parkeren voor campers

Münster is een stad die goed te bezoeken is met de camper, kampeerwagen of hoe je deze voertuigen ook wilt noemen. Op de noordelijke helft van de Schlossplatz is het toegestaan je camper te parkeren. Vanaf hier loop je direct de historische binnenstad in. Helaas betaal je wel het dubbele tarief omdat een camper meer ruimte inneemt dan een gewone auto. De parkeerplaats staat hierboven aangegeven in de blauwe zone als Schlossplatz Nord.

Parkeren buiten de binnenstad (P+R)

Vind je het maar niets in een drukke stad te rijden? Dan kun je je auto ook kwijt buiten het centrum op één van de P+R-terreinen van Münster. Je kunt dan het openbaar vervoer nemen naar de binnenstad. Ik heb de buslijnen waar het om gaat hieronder ook telkens vermeld.

In totaal zijn er vier van deze P+R-terreinen gericht op bezoekers van buiten de stad, waarbij die aan het Coesfelder Kreuz verreweg de grootste is. Het gaat hier om een nieuwe en zeer grote parkeergarage ten westen van het centrum. De parkeergarage ligt aan de ringweg van Münster, die weer direct aansluiting heeft op de B54, de A1 en de A43. Eenvoudig te bereiken voor Nederlanders dus.

kaart: parkeren in Münster

 1. Coesfelder Kreuz: 1016 plaatsen / ma-vr 6-22, tijdens kerstmarkt za 9-23 / Domagkstraße 61 / buslijnen 1, 2, 5, 11, 12, 13 en een speciale P+R-bus

Doordat het grote aantal buslijnen tussen het Coesfelder Kreuz en het centraal station van Münster, kun je gemiddeld iedere vijf minuten een bus verwachten. Denk er wel aan dat je eerst het Coesfelder Kreuz moet oversteken om de bushalte voor bussen richting het centrum te bereiken.

Parkeren in de parkeergarage aan het Coesfelder Kreuz kan voor een vast tarief van €4. Wel is het nodig te betalen voor de bus. Hierdoor wordt het dus een rekensom om te kijken of je nu wel of niet goedkoper uit bent dan wanneer je in het centrum parkeert. Tijdens de kerstmarkt van Münster, ieder jaar van eind november tot net voor kerst, zijn de bussen overigens gratis.

 1. Weseler Straße: 175 plaatsen / Weseler Straße 345 / lijnen 15 en 16
 2. Preußenstadion: 339 plaatsen / Hammer Straße 300 / lijnen 1 en 9
 3. Nieberdingstraße: 172 plaatsen / Theodor-Scheiwe-Straße 1 / lijnen 6 en 8

Daarnaast zijn er nog de drie bovenstaande P+R-terreinen in het zuiden van Münster. Deze zijn kleiner en lastiger te bereiken vanuit Nederland. Bovendien gaan er minder bussen vanaf hier naar de binnenstad. Een voordeel is er ook. Parkeren is hier namelijk gratis.

Parkeren bij de Allwetterzoo Münster

Neushoorn in de dierentuin van Münster

De Allwetterzoo van Münster en het op hetzelfde terrein liggende Museum für Naturkunde, zijn populaire bestemmingen voor Nederlandse families met kleine kinderen. Beide liggen aan het zuidwestelijke uiteinde van de Aasee, net buiten de stad. Je kunt gratis op het grote parkeerterrein van de dierentuin parkeren. Hoewel er een busverbinding is met de binnenstad, is hier parkeren om het centrum van Münster te bezoeken niet praktisch.

Milieusticker nodig in Münster?

De Duitse milieusticker

In de binnenstad van Münster is een Duitse milieusticker verplicht. Zonder milieusticker loop je het risico op een boete. Kijk op deze pagina voor een overzicht of bestel de sticker meteen (hier voor Belgische bezoekers).

Publicatiedatum: 20-12-2019. Laatst bijgewerkt op: