Duitse milieuzones en parkeren
Het zal je maar gebeuren. Na lang zoeken heb je eindelijk een vrije parkeerplaats gevonden, krijg je achteraf een boete omdat je geen milieusticker op je voorruit geplakt had. Sinds 2008 is in sommige Duitse steden namelijk een milieusticker verplicht. Op deze pagina vertel ik je kort over de Duitse milieuzones en waar je de sticker koopt om een boete te voorkomen.
Milieusticker nodig?
In veel Duitse steden is een milieusticker verplicht. Heb je nog geen Duitse milieusticker? Bestel de sticker dan via dit bestelformulier en ontvang deze met de post (hier voor Belgische bezoekers).
De Duitse milieuzones en milieusticker
In een poging om luchtvervuiling binnen de perken te houden, beschikken sommige Duitse steden over een milieuzone. Binnen deze milieuzone worden vervuilende voertuigen geweerd. Meestal gaat het dan om oude diesels, maar zeer oude voertuigen met een benzinemotor mogen de zone ook niet in. Kijk hieronder voor een overzicht van alle voertuigen die de milieuzones wel in mogen, waarbij de jaartallen algemene richtlijnen zijn.
- Voertuigen met een benzine, LPG-, of hybridemotor die minimaal voldoen aan uitlaatgasnorm EURO 1 (na 1 januari 1993).
- Personenwagens en lichte bedrijfswagens met een dieselmotor die minimaal voldoen aan uitlaatgasnorm EURO 4 (na 1 januari 2006).
- Vrachtwagens en bussen met een dieselmotor die minimaal voldoen aan uitlaatgasnorm EURO 4 (na 1 oktober 2006).
- Voertuigen met een dieselmotor die minimaal voldoen aan uitlaatgasnorm EURO 3 en beschikken over een roetfilter.
- Voertuigen met een elektrische motor, zoals bijvoorbeeld de Nissan Leaf of de Tesla Model S.
Omdat aan de buitenkant niet te zien is of je auto aan de juiste uitlaatgasnorm voldoet, moeten alle voertuigen binnen een Duitse milieuzone voorzien zijn van een milieusticker. Voertuigen die te vervuilend zijn krijgen geen sticker en worden op deze manier geweerd uit de Duitse milieuzones. Rijd je zonder milieusticker binnen een Duitse milieuzone? Dan krijg je een boete van €100. Voor motoren en scooters is een sticker overigens niet verplicht.
Bij de introductie in 2008 waren er drie kleuren van de Duitse milieusticker, namelijk rood, geel en groen. Op het moment van schrijven is alleen de groene sticker nog in gebruik. Deze is bestemd voor alle voertuigen die voldoen aan de bovenstaande uitlaatgasnormen.
Welke Duitse steden hebben een milieuzone
De Duitse milieuzones bevinden zich vooral in de grote steden en in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg. Je kunt ze op de kaart hieronder zien. In zowel het Ruhrgebied als in de streek rondom Stuttgart is sprake van een grote, aaneengesloten milieuzone waar een milieusticker verplicht is. Een belangrijke uitzondering vormt de Duitse autosnelweg, de Autobahn. Hierop is een milieusticker nooit verplicht.
Let er op dat er af en toe nieuwe milieuzones bijkomen. Ik doe mijn best deze pagina bij te werken, maar voor een actueel overzicht kun je ook deze pagina op de website van het Duitse Umweltbundesamt raadplegen. Wil je per stad een kaart van de milieuzone en andere praktische informatie zien? Kies dan je bestemming uit deze lijst op mijn andere website over de Duitse milieusticker.
Een milieusticker kopen
In sommige steden is het mogelijk buiten de milieuzone te parkeren, maar in de meeste gevallen is dit niet praktisch. Je bent dan vaak lang onderweg met het openbaar vervoer. Een milieusticker kopen is daarom de beste oplossing. Wil je dit van tevoren regelen, vraag dan je de sticker aan via dit bestelformulier (hier voor Belgische bezoekers) op mijn website over de Duitse milieusticker. Je krijgt de sticker na controle van de uitlaatgasnorm dan met de post thuisgestuurd.
Heb je geen tijd meer de post af te wachten? Dan kun je de milieusticker ook onderweg in Duitsland bij bedrijven zoals de DEKRA en TÜV kopen. Sommige grotere autogarages kunnen je ook aan de sticker helpen.