Alles over parkeren in Bremen

Bremen in het noorden van Duitsland is dankzij het mooie historische centrum een populaire bestemming voor Nederlanders. Ook kent de stad een veelgebruikt vliegveld. Op deze pagina vertel ik je alles over de parkeermogelijkheden in de binnenstad, buiten het centrum, bij de luchthaven en voor campers.

Foto van Bremen

Milieusticker nodig?

De Duitse milieusticker

In veel Duitse steden is een milieusticker verplicht. Heb je nog geen Duitse milieusticker? Bestel de sticker dan via dit bestelformulier en ontvang deze met de post (hier voor Belgische bezoekers).

Parkeren in de binnenstad van Bremen

De historische binnenstad van Bremen ligt ingeklemd tussen de rivier de Weser en een langgerekt park met een gracht aan de andere kant. Ten noordoosten van dit park loopt het centrum door naar het centrale station van de stad. Verreweg de meeste Nederlanders die Bremen bezoeken doen dit vanwege de binnenstad, vandaar dat ik de parkeermogelijkheden hier het eerst bespreek.

Bremen is een grote stad en de binnenstad is twee kilometer lang. Houd er rekening mee dat wanneer je aan het westelijke uiteinde parkeert, je ver moet lopen om bijvoorbeeld het Schnoorviertel aan het andere uiteinde te bereiken.

kaart: parkeren in de binnenstad van Bremen

Op de kaart heb ik de grote parkeergarages in en bij het centrum voor je gemarkeerd. Per locatie vermeld ik hieronder het totaal aantal plaatsen, het tarief per uur en het maximale tarief per dag, de openingstijden, de doorrijhoogte en het adres. Sommige parkeergarages kennen ‘s avonds laat of op zondag lagere prijzen. Om het overzichtelijk te houden, heb ik deze niet weergegeven.

 1. Am Brill: 863 plaatsen / €2 – €11 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 2m / Ansgaritorstraße 16-20
 2. Am Dom: 404 plaatsen / €2 – €12 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 2m / Wilhadistraße 1
 3. Am Wall: 494 plaatsen / €1,40 – €7 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 2m / Am Wandrahm 54
 4. City Gate: 280 plaatsen / €2 – €12 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 2m / Breitenweg 3a
 5. Herdentor: 350 plaatsen / €1 – €4,50 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 2m / Rembertiring 7-9
 6. Hillmannplatz: 530 plaatsen / €2 – €12 / dagelijks van 6 tot 23 uur / doorrijhoogte 1,95m / Hillmannstraße 2-4
 7. Hochgarage am Bahnhof P1: 270 plaatsen / €1 – €3,50 / maandag tot vrijdag van 6 tot 22 uur, zaterdag van 7 tot 22 uur, zondag gesloten / doorrijhoogte 1,90m / Rembertiring 6
 8. Katharinenklosterhof: 345 plaatsen / €2 – €12 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 1,95m / Katharinenstraße 16
 9. Metropol Theater: 370 plaatsen / €1,50 – €12 / maandag tot vrijdag van 6 tot 19 uur, zaterdag van 10 tot 16 uur, zondag gesloten / doorrijhoogte 2m / Auf dem Rövekamp 10
 10. Mitte: 1039 plaatsen / €2 – €12 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 1,95m / Pelzerstraße 40
 11. Pressehaus: 663 plaatsen / €2 – €12 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 1,90m / Langenstraße 31
 12. Stephani: 434 plaatsen / €0,80 – €8 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 2m / Neuenstraße 43-44
 13. Ostertor/Kulturmeile: 431 plaatsen / €0,80 – €8 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 2m / Osterdeich 2

Zoals in de meeste Duitse steden, vind je in Bremen ook een Parkleitsystem. Hierbij kun je elektronische borden volgen die aangeven hoeveel plaatsen er per parkeergarage nog vrij zijn. De borden staan langs de belangrijkste grote wegen door en rondom de binnenstad.

Langs de straat parkeren in Bremen

Hoewel de parkeergarages makkelijk te vinden zijn, kan het soms handiger zijn langs de weg te parkeren. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je iets zwaars in de auto moet laden. Wel zijn er in het centrum van Bremen weinig parkeerplaatsen langs de weg beschikbaar. Meestal zijn deze gereserveerd voor bewoners. Lukt het toch een vrije plek te vinden, dan betaal je €2 per aangevangen uur (maandag tot en met zaterdag van 8 tot 20 uur).

Parkeren bij de haven van Bremen

Hoewel bij Nederlanders minder bekend, trekt ook de Überseestadt van Bremen veel bezoekers. Dit is de oude haven van van de stad, die in de negentiende eeuw verplaatst is naar Bremerhaven. Sinds de laatste eeuwwisseling vestigen steeds meer bedrijven, winkels, restaurants en culturele instellingen zich hier. Je vindt er echter ook veel historische fabrieken en loodsen.

kaart: parkeren in Überseestadt

 1. Europahafen: 160 plaatsen / éénmalig €2 / doorlopend geopend / Ludwig-Franzius-Platz
 2. Hoerneckestraße: 120 plaatsen / éénmalig €2 / doorlopend geopend / Stephanikirchenweide
 3. Stauereihof: 200 plaatsen / €1 per uur / doorlopend geopend / Konsul-Smidt-Straße (naast de Aldi)
 4. Silbermannstraße: 200 plaatsen / €1 – €5 / doorlopend geopend / Silbermannstraße 1
 5. Überseestadt: 154 plaatsen / €1 – €5 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 2m / Konsul-Smidt-Straße 17
 6. Weser Quartier: 300 plaatsen / €1 – €6 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 2m / Am Weser-Terminal

Überseestadt beslaat een groot deel van Bremen. Dichtbij je bestemming parkeren is daarom aan te raden. Afgezien van de bovenstaande terreinen, vind je bij veel winkels ook een eigen parkeerplaats. Deze zijn soms gratis en soms betaal je €0,50 per uur. Hier parkeren om vervolgens de binnenstad van Bremen te bezoeken is overigens niet aan te raden. Te voet ben je ruim een half uur onderweg, terwijl je met het openbaar vervoer moet overstappen.

Parkeren buiten de binnenstad (P+R)

Breng je een hele dag door in Bremen, dan zijn de gratis P+R-terreinen van de stad een aanrader. Je parkeert hier dichtbij een afslag van de Autobahn en kunt daarna eenvoudig een tram naar het centrum nemen. Kom je vanaf Nederland, dan zijn P+R Hinterm Sielhof en P+R Norderländerstraße het beste te bereiken. Het laatste terrein wordt op sommige kaarten aangeduid als P+R Grolland.

kaart: parkeren in Überseestadt

 1. P+R Bahnhof Bremen-Burg: 170 plaatsen / Am Burger Bahnhof / bereikbaar vanag A27 en A270 afslag Bremen/Nord / treinen RS1 en RS2
 2. P+R Hinterm Sielhof: 500 plaatsen / Neuenlander Straße 444 / bereikbaar vanag A1 afslag Bremen/Brinkum / tramlijnen 1E, 4, 6E en N4
 3. P+R Norderländerstraße: 243 plaatsen / kruising Norderländerstraße en Oldenburger Straße / bereikbaar vanag B75 / tramlijnen 1 en 8
 4. P+R Use Akschen: 126 plaatsen / Stapelfeldtstraße 5 / bereikbaar vanag A281 en dan weg volgen / tramlijnen 2 en 3

Voor ieder P+R-terrein heb ik hierboven het aantal plaatsen, het adres, de bereikbaarheid en de tramlijnen die je naar het centrum brengen aangegeven.

 1. P+R Bürgerweide: 2800 plaatsen / €1,20 per uur tot €6 per dag / doorlopend geopend / tramlijnen 5 en 6

Een vijfde P+R-terrein, P+R Bürgerweide, is mijn eigen keuze bij een bezoek aan Bremen. In tegenstelling tot op de vier andere P+R-terreinen, is parkeren hier niet gratis. Wel is het goedkoper dan parkeren in de binnenstad. Doordat het een groot parkeerterrein is, hoef je hier niet bang te zijn dat er geen vrije plaatsen meer zijn. Verder loop je in 15 minuten naar de historische binnenstad. Vind je dat te ver, dan kun je ook tramlijnen 5 en 6 nemen die vanaf het oostelijke uiteinde van Bürgerweide vertrekken. Doordeweeks is je parkeerbon geldig als vervoersbewijs.

De overige mogelijkheden buiten het centrum van Bremen te parkeren zal ik hier niet bespreken. Bremen is namelijk een erg grote stad. Parkeer je langs de straat, dan betaal je in de wijken rondom het centrum vaak €1 per uur. In de buurt van de universiteit kost dit €0,50 per uur. Deze tarieven gelden net als in het centrum van maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 20 uur. Bij de meeste winkelcentra in de buitenwijken kun je tenslotte gratis parkeren.

Parkeren voor campers

Reis je met een camper door Duitsland, dan zijn er in Bremen twee geschikte plekken om te parkeren. De Reisemobil-Stellplatz Stellplatz, in een opvallend groene omgeving met veel volkstuinen, is een aanrader als je graag vaak in de historische binnenstad wilt kijken. Vanaf hier loop of fiets je 1,5 kilometer langs de Weser naar het centrum. Gebruikelijke voorzieningen zoals draadloos internet, douches en toiletten zijn aanwezig.

Hoef je niet direct bij het centrum te verblijven, kijk dan naar de Stadtwaldsee in het noorden van Bremen. Bij dit meer meteen bij de A27 vind je een aantal plaatsen voor campers op de Hanse Camping. Aan de zuidoostelijke oever van hetzelfde meer is er nog een gratis parkeerplaats, maar hier moet je het zonder voorzieningen doen. Van de Stadtwaldsee naar de binnenstad is het 6 kilometer.

Parkeren bij Bremen Airport

Bremen Airport, in het verleden aangeduid als Flughafen Bremen, ligt ten zuiden van de binnenstad. Deze wat kleinere Duitse luchthaven kent verbindingen met Europese steden en vakantieoorden langs de Middellandse Zee. Vlieg je vanaf Bremen Airport, dan zijn er meteen bij de terminals twee grote parkeergarages en één parkeerterrein met een totaal van 4500 plaatsen beschikbaar.

Foto van Bremen Airport

Welke van de twee parkeergarages je neemt, P1 of P2, maakt wat loopafstand betreft niet zoveel uit. P1 ligt weliswaar iets dichter bij de terminals, maar vanaf P2 is het slechts 50 meter verder. Parkeer je maximaal één dag, bijvoorbeeld om iemand te brengen of te halen, dan geldt voor beide parkeergarages hetzelfde tarief. Blijf je langer staan, dan is P2 goedkoper dan P1. Voor grote voertuigen zoals campers is er tenslotte P3, een parkeerterrein dat 200 meter verder ligt. Je betaalt hier hetzelfde tarief als in parkeergarage P2. Kijk op mijn pagina over parkeren bij Bremen Airport voor meer informatie.

Milieusticker nodig in Bremen?

De Duitse milieusticker

In Bremen is de Duitse milieusticker verplicht. Zonder milieusticker loop je het risico op een boete. Zie deze pagina voor meer informatie of bestel de milieusticker via dit formulier (Belgische bezoekers hier).

Publicatiedatum: 29-09-2020. Laatst bijgewerkt op: