Alles over parkeren in Papenburg

Papenburg is een kleine Duitse stad met 36.000 inwoners op 15 kilometer afstand van de Nederlandse grens. De stad staat vooral bekend door de Meyer Werft, een scheepswerf waar grote cruiseschepen gebouwd worden. Zowel bij de scheepswerf als in Papenburg zelf kun je gemakkelijk en gratis parkeren. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten.

Foto van Papenburg

Milieusticker nodig?

De Duitse milieusticker

In veel Duitse steden is een milieusticker verplicht. Heb je nog geen Duitse milieusticker? Bestel de sticker dan via dit bestelformulier en ontvang deze met de post (hier voor Belgische bezoekers).

Parkeren in de binnenstad van Papenburg

De binnenstad van Papenburg wordt gevormd door enkele historische gebouwen en winkelcentra aan weerszijden van het Hauptkanal. Het ligt aan het westelijke uiteinde van de eigenlijke stad, aan het begin van de haven waar ook de Meyer Werft zich bevindt. De oostelijke helft van Papenburg bestaat uit woonwijken met her en der een aantal winkels. Als toerist zal je dit laatste deel van de stad minder snel bezoeken.

Op de kaart heb ik een aantal grote parkeerplaatsen voor je aangegeven. Ze zijn allemaal goed te bereiken vanaf de Rheiderlandstraße, als je vanaf het noorden naar de stad rijdt, of vanaf de B70, als je vanaf het zuiden naar de stad rijdt.

kaart: parkeren in Papenburg

  1. An den Alten Werft: 130 plaatsen / Deverweg 45
  2. Alter Bahnhof: 115 plaatsen / Bahnhofstraße 21
  3. Dever Park: 620 plaatsen / Deverweg 39-45
  4. Ems-Center: 260 plaatsen / Am Ems-Center 1
  5. Marktplatz: 450 plaatsen / Rathausstraße 11
  6. MediaMarkt: 190 plaatsen / An der Alten Werft 13
  7. Wiro Center: 135 plaatsen / Deverweg 35

Voor een relatief kleine stad, vind je in Papenburg veel grote parkeerplaatsen. Bezoek je het centrum, dan is het bijna altijd mogelijk direct bij je bestemming te parkeren. Ook is het parkeren in de stad gratis en heb je doordat het om openbare parkeerplaatsen gaat niet te maken met openingstijden. Denk er wel aan dat de Marktplatz soms in gebruik is voor de markt of andere evenementen.

Langs de grotere wegen in Papenburg staan er verder borden met het advies om de Stadtring te volgen. Je kunt deze het best negeren als je naar het centrum van de stad wilt. Via de Stadtring rijd je in dat geval namelijk om. Beter volg Am Stadtpark, An den Alten Werft of de Deverweg. Langs het Hauptkanal rijden is tenslotte ook af te raden. Met eenrichtingsverkeer, drempels en andere obstakels tref je hier bijna Nederlandse toestanden aan. Vanaf de hierboven vermelde parkeerplaatsen loop je bovendien in enkele minuten naar het kanaal.

Langs de straat parkeren in Papenburg

In veel straten in Papenburg kun je gratis langs de weg parkeren. Let wel goed op de borden. Er zijn in de binnenstad een aantal straten met een parkeerverbod of zelfs een verbod stil te staan. Buiten de binnenstad kun je je auto bijna overal wel langs de weg kwijt.

Parkeren voor campers

Bezoek je Papenburg met een camper, dan kun je voor €8 per nacht terecht op de noordelijke helft van de Marktplatz. Hier vind je 50 plekken voor campers. Op de kaart hierboven is de Marktplatz aangegeven met de letter E. Een nadeel is dat deze locatie door de nabijheid van de B70 vrij rumoerig is. Ook moet je een flink eind lopen om openbare toiletten te bereiken.

Een alternatieve locatie is achter Hotel Hilling (Mittelkanal Links 94, 26871 Papenburg) met 22 plaatsen. Dit is helemaal in het oosten van de stad en valt buiten de kaart. Vanaf het centrum is het 4 kilometer. Je betaalt hier eveneens €8 per nacht, maar je krijgt korting als je gebruik maakt van het restaurant van het hotel. Het voordeel van deze locatie is dat het er rustiger is dan op de Marktplatz.

Parkeren bij de Meyer Werft

Meyer Werft in Papenburg

Ga je niet naar Papenburg om de stad zelf, maar alleen om de Meyer Werft te bezoeken? Dan kun je terecht op een aantal grote parkeerplaatsen op het terrein van de scheepswerf. In totaal zijn er ongeveer 2500 plaatsen en een nieuwe parkeerplaats ten zuiden van de Rheiderlandstraße is in aanbouw. Voor een normaal bezoek is de parkeergelegenheid meer dan voldoende. Op dagen wanneer een nieuw schip te water wordt gelaten, is het er vaak wel erg druk.

kaart: parkeren bij de Meyer Werft in Papenburg

De parkeerplaatsen staan op de kaart aangegeven met P. Ze liggen aan weerszijden van de scheepswerf. Zowel vanuit het noorden vanaf de A31 als vanuit het zuiden vanaf de B70, is de Rheiderlandstraße de enige weg om de Meyer Werft te bereiken. Volg bij aankomst simpelweg de borden naar de parkeerplaatsen. Dit kan niet missen. Parkeren bij de scheepswerf is net als in de rest van Papenburg gratis.

Milieusticker nodig in Papenburg?

De Duitse milieusticker

In Papenburg is de Duitse milieusticker niet verplicht. Reis je verder, dan kan het zijn dat je door een stad komt waar de sticker wel verplicht is. Kijk hier voor een overzicht of bestel de sticker meteen (hier voor Belgische bezoekers).

Publicatiedatum: 13-02-2020. Laatst bijgewerkt op: