Alles over parkeren in Osnabrück

Osnabrück is de derde stad van de Duitse deelstaat Nedersaksen en ligt op 75 kilometer van de Nederlandse grens. De stad is vooral bekend door de nabijheid van het Teutoburger Wald en het historische centrum. Parkeren in Osnabrück is dankzij de vele parkeergarages vrij eenvoudig. Lees er op deze pagina meer over.

Osnabrück

Milieusticker nodig?

De Duitse milieusticker

In veel Duitse steden is een milieusticker verplicht. Heb je nog geen Duitse milieusticker? Bestel de sticker dan via dit bestelformulier en ontvang deze met de post (hier voor Belgische bezoekers).

Parkeren in de binnenstad van Osnabrück

Verreweg de meeste bezoekers van Osnabrück komen voor de binnenstad. Gelukkig is het hier dankzij 20 grote parkeergarages en -terreinen niet lastig een vrije plek te vinden. De meeste op de onderstaande kaart aangegeven locaties bevinden zich binnen of meteen aan de ringweg. Deze bestaat in het westen uit de B68 en in het oosten uit verschillende straten die eindigen op -wall of -ring. De ringweg ligt daar waar in het verleden de stadsmuren van Osnabrück stonden.

kaart: parkeren in Osnabrück

Per parkeergarage or parkeerterrein heb ik hieronder het aantal plaatsen, het tarief per uur en het maximale tarief per dag, de openingstijden, indien van toepassing de doorrijhoogte en het adres voor je aangegeven. Sommige garages hanteren gunstigere tarieven in de avonduren of in het weekend, maar deze heb ik om het overzichtelijk te houden weggelaten. In de lijst staan de locaties aangegeven van noord naar zuid.

 1. Stüvestraße: 43 plaatsen / €1 – €10 / doorlopend geopend / Stüvestraße 34
 2. Vitihof-Garage: 260 plaatsen / €1,50 – €15 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 2 m / Gerberhof 10
 3. Kunsthalle Dominikanerkirche: 70 plaatsen / €1,50 – €15 / maandag tot vrijdag 14-06 uur, zaterdag en zondag doorlopend geopend / Hasemauer 3
 4. Altstadtgarage: 136 plaatsen / €1,50 – €15 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 2 m / Lohstraße 11
 5. Stadthaus: 52 plaatsen / €1,50 – €15 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 2,80 m / Natruper-Tor-Wall 2
 6. Stadthaus-Garage: 294 plaatsen / €1,50 – €15 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 2 m / Natruper-Tor-Wall 2
 7. Cinema Arthouse: 198 plaatsen / €1,50 – €15 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 1,90 m / Karlstraße 8
 8. Haarmannsbrunnen: 120 plaatsen / €1,50 – €15 / doorlopend geopend / Herrenteichswall 2
 9. Berliner Platz: 147 plaatsen / €1,50 – €15 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 4 m / Kleiststraße
 10. Sparkasse: 93 plaatsen / €2 – €15 / maandag tot vrijdag 8-20:30 uur, zaterdag 8-19:30 uur / doorrijhoogte 2 m / Schillerstraße 21
 11. Nikolai-Garage: 477 plaatsen / €1,50 – €15 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 2 m / Hakenstraße 5
 12. Lotter Straße: 170 plaatsen / €0,50 – €15 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 1,95 m / Am Kirchenkamp 3
 13. Ledenhof-Garage: 587 plaatsen / €1,50 – €15 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 2 m / Alte Münze 18
 14. Heinrich-Heine-Straße: 21 plaatsen / €1 – €10 / doorlopend geopend / Heinrich-Heine-Straße
 15. Kollegienwall-Garage: 556 plaatsen / €1,50 – €15 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 1,90 m / Am Landgericht 2
 16. Bahnhofsgarage: 665 plaatsen / €1,50 – €15 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 2 m / Theodor-Heuss-Platz
 17. Schlosswallhalle: 48 plaatsen / €1,50 – €15 / doorlopend geopend / Schnatgang 6
 18. Karl-Bücher-Straße: 21 plaatsen / vast tatief €4 / maandag tot vrijdag 14-6 uur, weekend doorlopend geopend / Karl-Bücher-Straße
 19. Salzmarkt-Garage: 425 plaatsen / €1,50 – €15 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 2 m / Holtstraße 37
 20. Neustadt-Carré: 119 plaatsen / €1,50 – €15 / doorlopend geopend / doorrijhoogte 2,10 m / Kommenderiestraße

Ben je niet zo bekend in Osnabrück? Dan is het misschien handig om te weten dat het noordelijke deel binnen de ringweg wordt gevormd door de historische binnenstad. Hier staan de toeristische bezienswaardigheden en vind je ook veel winkels. In het deel binnen de ringweg ten zuiden van de Neumarkt staan onder meer het ziekenhuis en een bioscoopcomplex. Hoewel hier een aantal grote parkeergarages staan, zul je hier als toerist waarschijnlijk minder snel gebruik van maken.

Om de prijzen hoef je de historische binnenstad overigens niet te vermijden. Vrijwel overal in Osnabrück parkeer je voor €1,50 voor het eerste uur. Enkel de garage aan de Lotter Straße is met €0,50 goedkoper, maar dan moet je wel eerst een kwartier lopen om het centrum te bereiken. Wil je echt geld geld besparen, overweeg dan het P+R-terrein in Osnabrück-Nahne meteen bij de afrit van de A30. Daarover lees je verderop op deze pagina meer.

Langs de straat parkeren in Osnabrück

In plaats van in een parkeergarage of op een parkeerplaats, kun je er ook voor kiezen in Osnabrück langs de weg te parkeren. Soms is dat handiger, bijvoorbeeld wanneer je dichter in de buurt van je bestemming wilt parkeren. Het nadeel is weer dat je vaak even moet zoeken om een lege plek te vinden. Bovendien is het in de historische binnenstad vaak niet mogelijk langs de weg te parkeren.

In de straten waar je wel mag parkeren, kan dit voor €3 voor een periode van maximaal één uur. Je betaalt dus het dubbele van wat je in de meeste parkeergarages betaalt. Van maandag tot en met zaterdag voor 9:00 en na 19:00 uur is parkeren langs de weg dan weer gratis, evenals op zon- en feestdagen.

Parkeren voor campers

Ben je met de camper op reis door Duitsland en wil je wel eens in Osnabrück kijken? Dan kun je terecht op de parkeerplaats bij het Nettebad, een groot zwembad dat samen met enkele sportvelden vier kilometer ten noorden van de stad ligt. Het adres is Im Haseesch 6. Voor €15 mag je hier maximaal 24 uur staan. Elektriciteit kost €1 per 6 uur en voor eveneens €1 koop je 100 liter water. Handig voor als je dorst hebt. Buslijnen 32 en 33 brengen je vanaf het Nettebad naar de binnenstad.

Parkeren buiten de binnenstad (P+R)

Hoewel Osnabrück geen hele grote stad is, beschikt het sinds 2018 toch over een bescheiden P+R-terrein. Het ligt meteen bij de afslag Osnabrück-Nahne van de A30, iets voorbij de dierentuin van de stad. Het maakt het plannen van je reis wat eenvoudiger, want je hoeft niet meer door de stad te rijden.

Ben je met maximaal twee volwassenen en twee kinderen van 4 tot 14 jaar, dan is de busrit gratis op vertoon van de parkeerkaart. Kinderen jonger dan 4 reizen altijd gratis. Let er wel op dat je uitstapt bij de halte Neumarkt, wat precies midden in het centrum is. Blijf je zitten in de bus, dan moet je bijbetalen voor het vervolg van de rit. In de praktijk stapt bijna iedereen op de Neumarkt uit, dus je hoeft niet echt bang te zijn deze halte te missen.

Parkeren bij de Zoo Osnabrück

Zoo Osnabrück

De Zoo Osnabrück is een populaire bestemming voor Nederlanders uit Drenthe, Overijssel en Gelderland. Je bereikt deze dierentuin door afslag Osnabrück-Nahne op de A30 te nemen, daarna de eerste weg rechts en vervolgens weer de eerste weg links. Je rijdt dan zo de grote en gratis parkeerplaats van de dierentuin op. Als alternatief voor het P+R-terrein is deze parkeerplaats overigens minder geschikt. Je ontvangt namelijk geen parkeerkaart om gratis met de bus naar het centrum te reizen.

Milieusticker nodig in Osnabrück?

De Duitse milieusticker

In Osnabrück is net als in veel andere Duitse steden een Duitse milieusticker verplicht. Zonder sticker loop je het risico op een boete. Kijk op deze pagina voor een overzicht of bestel de sticker meteen (hier voor Belgische bezoekers).

Publicatiedatum: 14-01-2020. Laatst bijgewerkt op: