Alles over parkeren in Leer

De Duitse stad Leer is met 34.000 inwoners een kleine stad op ongeveer 20 kilometer van de Nederlandse grens. Behalve om het mooie historische centrum, bezoeken veel Nederlanders de stad ook om te winkelen. Goed om te weten is dat je in Leer makkelijk kunt parkeren. Op deze pagina vertel ik je meer.

Foto van Leer

Milieusticker nodig?

De Duitse milieusticker

In veel Duitse steden is een milieusticker verplicht. Heb je nog geen Duitse milieusticker? Bestel de sticker dan via dit bestelformulier en ontvang deze met de post (hier voor Belgische bezoekers).

Parkeren in de binnenstad van Leer

De meeste bezoekers komen naar Leer voor de historische binnenstad. Hoewel je hier op veel plaatsen langs de weg kunt parkeren, is mijn advies gebruik te maken van één van de parkeergarages of van een van de grote parkeerterreinen. Hier moet voor worden betaald, maar dat is wanneer je langs de weg parkeert niet anders. Gelukkig is parkeren in Leer niet duur.

kaart: parkeren in Aken

Op de bovenstaande kaart heb ik ten eerste de vijf grote parkeergarages van Leer aangegeven met de blauwe letters A tot en met D. Het Parkhaus am Borro is van het ziekenhuis, maar ligt niet ver van het centrum. In het verleden was er bij het station nog een zeer goedkope, vaak snel volle parkeergarage van de lokale overheid, maar deze is helaas eind 2021 afgebroken.

  1. Parkaus am Borro: 200 / eerste half uur gratis – €0,50 eerste uur – €1,50 tweede uur – daarna €1 per uur tot maximaal €11,50 per dag / altijd open / Steinburgsgang
  2. Parkhaus Frisia Center: 150 / eerste half uur gratis – €1,50 eerste 80 minuten – daarna €0,40 per 40 minuten tot maximaal €13,50 voor 24 uur / altijd open / Mühlenstraße 128
  3. Parkhaus Leffers-City: 560 / €1 eerste uur – €3 maximum tarief – maximaal 3 uur parkeren/ altijd open / Bürgermeister-Ehrlenholtz-Straße 13
  4. Parkplatz Georgstraße: 238 / eerste half uur gratis – €1,50 eerste 80 minuten – daarna €0,40 per 40 minuten tot maximaal €13,50 voor 24 uur / altijd open / Georgstraße 11

Als alternatief voor de parkeergarages, kun je kiezen voor een van de openbare parkeerterreinen rond het centrum. Je betaalt hier hetzelfde tarief als wanneer je langs de weg parkeert. Het eerste half uur is €0,20, het uur daarna €1 en elk opvolgend uur €0,50. Afhankelijk van hoelang je parkeert, kan het voordeliger zijn dan de eerder genoemde parkeergarages. De parkeerterreinen staan op de kaart aangegeven met de oranje cijfers 1 tot en met 4.

  1. Ernst-Reuter-Platz: 50 plaatsen / bereikbaar via de Kupenwarf
  2. Große Bleiche: 300 plaatsen, bereikbaar via de Königstraße
  3. Parkplatz Ostersteg: 78 plaatsen / bereikbaar via Ostersteg
  4. Parkplatz Waage: 40 plaatsen / bereikbaar via de Neuse Straße

Overige parkeergelegenheden

Is het erg druk in de stad en kun je nergens een vrije plek vinden? Dan kun je nog terecht bij de grote parkeerterreinen van de Berufsbildende Schule (BBS) en van het Teletta-Groß-Gymnasium Leer (TGG). De parkeerterreinen zijn eigenlijk bedoeld voor beide scholen, maar in het weekend worden ze nauwelijks gebruikt. Het is dus niet waarschijnlijk dat je dan een boete krijgt. Nadeel is dat je verder moet lopen om het centrum te bereiken.

  1. Parkplatz BBS: 260 plaatsen / bereikbaar via de Blinke
  2. Parkplatz TGG: 120 plaatsen / bereikbaar via de Hajo-Unken-Straße

Langs de ringweg van Leer, die gevormd wordt door de B436, de B70 en de Südring naar de haven, vind je nog een aantal bedrijventerreinen en winkelcentra. Deze beschikken over hun eigen parkeerplaatsen waar je gratis je auto kwijt kunt. Vanaf hier is het overigens te ver om naar het historische centrum te lopen. Deze parkeerterreinen staan niet aangegeven op de kaart.

Parkeren voor campers

Wil je tenslotte met de camper naar Leer om vanuit hier Ostfriesland te verkennen? Dan kun je drie dagen gratis parkeren op de reeds genoemde Grote Bleiche (2 op de kaart) of op de speciaal voor campers bedoelde parkeerplaats aan de Nessestraße 31 (7). Wil je gebruik maken van douches, dan zul je echter naar het Tourist-Information Leer aan de Ledastraße 10 (8) moeten lopen. Deze bevindt zich aan de andere kant van het centrum op respectievelijk 1 kilometer en 750 meter afstand.

Milieusticker nodig in Leer?

De Duitse milieusticker

In Leer is de Duitse milieusticker niet verplicht. Reis je verder door Duitsland, dan kun je door een stad komen waar de sticker wel verplicht is. Kijk op deze informatiepagina of bestel de sticker meteen (hier voor Belgische bezoekers).

Publicatiedatum: 30-04-2019. Laatst bijgewerkt op: