Alles over parkeren in Emden

Met net iets meer dan 50.000 inwoners is Emden een aangename havenstad niet ver van de Nederlandse grens. Behalve om de historische binnenstad, is het ook een populaire bestemming omdat de veerboot naar het Duitse waddeneiland Borkum hier vertrekt. Verder kent de stad een parkeerplaats voor campers. Op deze pagina vertel ik je alles wat je moet weten over parkeren in Emden.

Emden

Milieusticker nodig?

De Duitse milieusticker

In veel Duitse steden is een milieusticker verplicht. Heb je nog geen Duitse milieusticker? Bestel de sticker dan via dit bestelformulier en ontvang deze met de post (hier voor Belgische bezoekers).

Parkeren in de binnenstad van Emden

De binnenstad van Emden is niet al te groot en het is vrij gemakkelijk om een parkeerplaats te vinden. Er is slechts één grote parkeergarage, namelijk het City Parkhaus tegenover het station. Deze garage is goed bereikbaar door de A31 tot het einde te volgen en daarna de Larrelter Straße richting de binnenstad te nemen. Verspreid door het centrum vind je ook veel kleinere parkeerplaatsen. Ze staan allemaal op de kaart hieronder aangegeven.

Niet op de kaart staat het DollartCenter. Net als de overige winkels en bedrijven ten westen van het spoor, beschikt dit grote winkelcentrum over een eigen grote parkeerplaats waar niet voor betaald hoeft te worden.

kaart: parkeren in Emden

De grote parkeergarage die hierboven al genoemd is staat aangegeven met het cijfer 1. Het voordeel van deze parkeergarage is dat er hier bijna altijd wel plaats is en dat je de garage eenvoudig bereikt. Bovendien parkeer je er goedkoper dan op de andere parkeerplaatsen of langs de straat in Emden. Een nadeel kan zijn dat je afhankelijk van je bestemming wat verder moet lopen.

 1. City Parkhaus am Wasserturm: 460 plaatsen / €0,50 per uur – €5,00 per dag / altijd open / Abdenastraße 17

In plaats van in de parkeergarage, kun je ook terecht op één van de vele parkeerterreinen in de binnenstad zelf. Ik heb hieronder de grootste voor je op een rij gezet, waarbij de letters overeenkomen met de markers op de kaart. Het in de binnenstad gebruikelijke tarief van €0,90 per uur geldt hier van 8:00 tot 18:00 en dan van maandag tot en met vrijdag. Daarbuiten parkeer je gratis.

 1. Bahnhofsvorplatz: 55 plaatsen / Bahnhofsplatz meteen bij het treinstation
 2. Bentinkshof: 110 plaatsen / bereikbaar via Bentinksweg en Am Bentinkshof
 3. Deichstraße: 25 plaatsen / bereikbaar via Burgstraße
 4. Frickensteinplatz: 55 plaatsen / bereikbaar via Mittelwallstraße
 5. Friesentherme: 125 plaatsen / Theaterstrasse 2
 6. Große Straße: 75 plaatsen / Burgplatz en Große Straße
 7. Hafentor: 45 plaatsen / Promenade Am Alten Binnenhafen
 8. Neuer Markt: 65 plaatsen / dinsdag, vrijdag en zaterdag kun je hier pas vanaf 14:00 parkeren in verband met markt
 9. Neues Theater: 80 plaatsen / Theaterstrasse 5
 10. Nordseehalle: 75 plaatsen / Früchteburger Weg 17-19
 11. Pottgiesserstraße: 55 plaatsen / via Jungfernbrückstraße
 12. Ringstrasse: 105 plaatsen / parkeerplekken tussen rijbanen in
 13. Stephansplatz: 115 plaatsen / Am Brauersgraben en Stephansstraße
 14. Volkshochschule: 70 plaatsen / ingang Blumenbrückstraße

Niet iedere parkeerplaats heeft een volledig adres dat je kunt invullen op je navigatiesysteem. In dat geval heb ik de meest voor de hand liggende straatnaam of straatnamen vermeld. Let er verder op dat er nog andere parkeerplaatsen in Emden zijn, maar dat deze bijvoorbeeld bij een supermarkt of andere winkel horen. De parkeerplekken zijn dan enkel bedoeld voor klanten.

Langs de straat parkeren in Emden

Behalve op de bovengenoemde parkeerplaatsen, kun je in Emden ook in veel straten gewoon langs de straat parkeren. Hetzelfde tarief van €0,90 per uur is van toepassing. Wel is het in de straten lastig een vrije plek te vinden. In de woonwijken buiten het centrum hoef je niet te betalen, maar hier parkeren is niet praktisch omdat je dan ver moet lopen om de binnenstad te bereiken.

Parkerplaats voor campers

Emden kent een apart parkeerterrein voor campers, kampeerwagen of hoe je ze ook wilt noemen. Het staat aangegeven met het cijfer 2 op de kaart en ligt aan de Am Eisenbahndock. Vanaf hier loop je in 10 minuten naar het centrum van Emden. Om de parkeerplaats te bereiken, neem je het beste de afslag Emden-Ost op de A31. Kies vervolgens de Petkumer Straße en sla bij het water linksaf.

 1. Wohnmobilparkplatz: 35 plaatsen / Am Eisenbahndock / €9 per dag

Meteen bij dit parkeerterrein heb je ook de mogelijkheid te douchen, het toilet te gebruiken en kleding te wassen en drogen. Hier moet je wel apart voor betalen. Het zit dus niet bij de €9 per dag inbegrepen.

Parkeren bij de haven van Emden

Veerboot Emden Borkum

Ben je niet van plan de historische binnenstad van Emden te bezoeken, maar vertrek je alleen met de veerboot naar het eiland Borkum? In dat geval kun je direct in de haven drie kilometer ten zuiden van de binnenstad parkeren. Je vindt hier een overdekte parkeergarage met eromheen een groot parkeerterrein waar je voor een iets lager tarief ook buiten kunt parkeren.

De tarieven voor het parkeren bedragen in de parkeergarage €5,40 voor de eerste dag en €5,50 per dag vanaf de tweede dag. Parkeer je buiten, dan betaal je de eerste dag €2,50 en de daaropvolgende dagen €4,50 per dag. Verder zijn er nog twee kleinere parkeerplaatsen voor wanneer je Borkum voor één dag bezoekt en dezelfde dag weer terugkeert. Op de parkeerplaats meteen naast de terminal van de veerboot betaal je €5 voor de hele dag, op de parkeerplaats iets verder weg €2,50. Tenzij je slecht ter been bent kun je net zo goed op de parkeerplaats voor €2,50 parkeren, want het scheelt slechts 200 meter lopen.

Op deze pagina op de website van AG Ems vind je uitgebreide informatie over parkeren in de haven van Emden, inclusief een handige overzichtskaart.

Milieusticker nodig in Emden?

De Duitse milieusticker

In Emden is de Duitse milieusticker niet verplicht. Wel kun je onderweg door een milieuzone komen waar de sticker wel verplicht is. Kijk op deze pagina voor een overzicht of bestel de sticker meteen (hier voor Belgische bezoekers).

Publicatiedatum: 30-04-2019. Laatst bijgewerkt op: