Alles over parkeren in Aken

Aken, Aachen in het Duits, ligt meteen over de grens bij Zuid-Limburg en is met 250.000 inwoners een grote Duitse stad. Nederlanders en Belgen komen vooral om de winkelmogelijkheden en toeristische attracties, waaronder de Dom van Aken en de Carolus Thermen. Op deze pagina vertel ik je alles over parkeren in Aken wat je moet weten.

Foto van Aken

Milieusticker nodig?

De Duitse milieusticker

In veel Duitse steden is een milieusticker verplicht. Heb je nog geen Duitse milieusticker? Bestel de sticker dan via dit bestelformulier en ontvang deze met de post (hier voor Belgische bezoekers).

Parkeren in de binnenstad van Aken

Wil je met de auto zo dicht mogelijk bij je bestemming parkeren, dan heb je in de binnenstad de keuze uit 20 parkeergarages met in totaal 9100 plaatsen. Op grote elektronische borden langs de weg staan deze garages aangegeven, met telkens in groen het aantal nog beschikbare plaatsen. De meeste parkeergarages liggen binnen of net buiten de Alleenring. Dit is de ringweg van Aken die de voormalige stadsmuur volgt.

kaart: parkeren in Aken

De parkeergarages van Aken staan op de kaart hierboven aangegeven. Hieronder vind je een lijst, waarbij de letters overeenkomen met die op de kaart. Per garage staan de naam, het aantal plaatsen, de prijzen, openingstijden en het adres aangegeven. De eerste prijs geldt telkens voor het eerste uur, de tweede prijs is de maximale prijs per dag.

 1. Adalbertsteinweg: 605 / €1,50 – €12 / altijd open / Adalbertsteinweg 34
 2. Adalbertstraße: 195 / €2 – €15 / altijd open / Blondelstraße 47
 3. Annastraße : 270 / €2 – €11,50 / altijd open / Annastraße 56
 4. Aquis Plaza: 600 / €1,50 – €12 / ma-za van 8 tot 20:30 / Stiftstraße
 5. Am Dom: 705 / €2 – €12 / altijd open / Jesuitenstraße 10
 6. Büchel: 445 / €2 – €15 / altijd open / Büchel 39
 7. City Center: 180 / €2 – €12 / van 8 tot 2 / Alexianergraben 9-23
 8. City Parkhaus Hermanns: 165 / €2 – €12 / van 8 tot 2 / Matthiashofstraße 6
 9. Couvenstraße: 526 / €2 – €15 / altijd open / Couvenstraße 4
 10. EBV Carré: 490 / €2 – €15 / van 7 tot 23 / Schumacherstraße 12
 11. Eurogress: 599 / €1,50 – €12 / altijd open / Monheimsallee 44
 12. Galeria Kaufhof/ Saturn: 954 / €2 – €15 / altijd open / Wirichsbongardstraße 47
 13. Grosskölnstraße: 345 / €2 – €15 / altijd open / Seilgraben 45
 14. Hauptbahnhof: 710 / €1,50 – €12 / altijd open / Lagerhausstraße 20
 15. Kapuziner-Karree: 319 / €2 – €16 / altijd open / Borngasse 20
 16. Lothringerstraße: 342 / €1,50 – €6 / altijd open / Lothringerstraße 4
 17. Luisenhospital: 355 / €1,20 – €8 / altijd open / Weberstraße 2
 18. Rathaus: 370 / €2 – €15 / altijd open / Mostardstraße 5
 19. Reihstraße / Sparkasse: 155 / €2 / altijd open / Reihstraße 25
 20. Stiftstraße (C&A): 124 / €2 – €12 / ma-za van 8 tot 22 / Stiftstraße 9

Let er op dat de prijzen af en toe kunnen afwijken. Sommige garages hanteren namelijk andere prijzen tijdens de avonduren of in het weekend. De vermelde prijzen zijn de meest gebruikelijke tarieven voor het eerste uur parkeren en om een volledige dag te parkeren. Sommige garages kennen geen dagtarief. Hier hangt de maximale prijs dus af van hoelang je er parkeert.

Langs de straat parkeren in Aken

Soms is het handiger dichtbij je bestemming te parkeren, bijvoorbeeld als je slecht ter been bent of iets groots in de kofferbak moet laden. Gelukkig is het in Aken op veel plaatsen mogelijk langs de weg te parkeren. Wel is het met name in de binnenstad vaak lastig een lege plek te vinden.

Er zijn twee tariefzones, waarbij de duurste zone (Tarifzone I) overeenkomt met het gebied binnen de Alleenring. Dit is de ringweg die op de plaats ligt van de oude stadsmuur, op de kaart vaak aangeduid als een deel van de B1 en de B1a. Behalve het gebied binnen de Alleenring, vallen ook de Burtscheider Straße, de Friedlandstraße, de Hackländerstraße en de Zollamtstraße bij het station in Tarifzone I. Parkeer je binnen deze zone langs de weg, dan betaal je van maandag tot zaterdag van 9:00 tot 21:00 uur €0,20 per 5 minuten met een minimale inworp van €1. Verder mag je maximaal 1 uur parkeren. Bezitters van een elektrische auto hebben een voordeel in Aken. Jullie mogen namelijk maximaal 2 uur parkeren in Tarifzone I.

Alles buiten de Alleenweg en de straten bij het station valt onder Tarifzone II. Hier betaal je van maandag tot vrijdag van 9:00 tot 19:00 uur en op zaterdag van 9:00 tot 14:00 uur €0,50 per half uur. De minimale inworp is hier €0,50. Verder zijn er nog een aantal wijken waar een aangepast tarief mogelijk is voor langdurig parkeren, maar dit is gericht op bewoners van Aken.

Betalen en Handyparken

De meeste Duitse parkeerautomaten zijn nog ouderwets. Je betaalt met muntgeld. Enkel bij onlangs geplaatste parkeerautomaten kun je met een pinpas of contactloos betalen. De meeste parkeergarages bieden de mogelijkheid met de pinpas te betalen overigens wel aan.

Verder zul je soms reclame voor het zogeheten Handyparken zien staan. Handy is het Duitse woord voor mobiele telefoon en Handyparken is een methode waarbij je een sms met je kenteken verstuurd om de parkeerkosten te kunnen betalen. Bij de introductie van dit systeem wilde ken graag dat Nederlanders en Belgen het ook konden gebruiken. De implementatie is wat minder geslaagd. Op moment van schrijven is een Duitse bankrekening namelijk verplicht, wat het Handyparken eigenlijk nutteloos maakt. Bovendien is het ook nog eens duurder dan als je met muntgeld betaalt.

Parkeren voor campers

Ga je met de camper naar Aken, dan kun je terecht op de Stellplatz Bad Aachen, Branderhofer Weg 11. Voor €17 kun je hier één dag staan en in totaal zijn er 46 plaatsen. Je hebt er onder meer de mogelijkheid te douchen, het toilet te gebruiken en kleding te wassen. Wel ligt het kampeerterrein twee kilometer buiten het centrum. Als je dat te ver vindt, kun je een bus naar het station van Aken nemen vanwaar je zo naar de binnenstad loopt.

Parkeren buiten de binnenstad (P+R)

Moet je een hele dag in Aken zijn, dan is het al snel goedkoper op één van de vier P+R-terreinen van de stad te parkeren. Deze bevinden zich iets buiten het centrum, maar door middel bussen die telkens op en neer rijden ben je alsnog snel in de binnenstad. Alle vier de terreinen staan op de kaart aangegeven.

kaart: parkeren in Aken

 1. P+R-Tivoli-Parkhaus: 1200 plaatsen, Krefelder Straße (naast het Tivoli-stadion, bereikbaar vanaf de A4 afslag Aachen-Zentrum).
 2. P+R Jülicher Straße: 80 plaatsen, Jülicher Straße 376 (vlakbij de Prager Ring en de Berliner Ring).
 3. P+R Westfriedhof: 179 plaatsen, Vaalser Straße (langs de B1 vanaf de Nederlandse grens).
 4. P+R Waldfriedhof: 99 plaatsen, Monschauer Straße (bereikbaar vanaf A44 afslag Aachen-Lichtenbusch).

Parkeren op de P+R-terreinen kost €5 per dag, waarbij de reis met de bus voor maximaal 5 personen bij de prijs zit inbegrepen. Bij het Tivoli-stadion betaal je bij het inrijden van de parkeergarage en doet de kaart ook meteen dienst als vervoersbewijs. Bij de andere P+R-terreinen betaal je in de bus. Het parkeren op deze terreinen is in principe gratis. Denk er tenslotte ook aan dat tijdens een voetbalwedstrijd de parkeergarage bij het Tivoli-stadion snel vol is.

Milieusticker nodig in Aken?

De Duitse milieusticker

In Aken is een Duitse milieusticker verplicht. Zonder milieusticker loop je het risico op een boete. Zie deze pagina voor meer info of bestel de sticker via dit formulier (of hier voor Belgische bezoekers).

Publicatiedatum: 25-10-2019. Laatst bijgewerkt op: